Pomysły na aranżacje świątecznego stołu

Świąteczny element, który stanowi wizytówkę niepowtarzalnej wieczerzy wigilijnej to z całą pewnością stół. Wokół niego gromadzimy się całą rodziną i na nim umieszczamy wszystkie tradycyjne potrawy i opłatek. Co zrobić, aby stół bożonarodzeniowy nabrał wyjątkowego, odświętnego charakteru, a przy tym wyglądał oryginalnie i pomysłowo?

Zaserwuj gościom klasykę       

Udane święta to wspólny czas przy stole, na którym królują liczne potrawy i oczywiście zastawa. Warto zdecydować się na klasyczny zestaw, który posłuży nam także przy innych okazjach. Wówczas niezależnie od tego, czy wybierzemy obrus złoto-czekoladowy, srebrny czy też w czerwoną kratę, śnieżnobiała zastawa spełni swoje zadanie w każdej sytuacji. Zimne napoje możemy natomiast podać w kolorowych, na przykład czerwonych szklankach, które dodatkowo ożywią wigilijny stół.

fot. Agata Meble

Stwórz podstawę udanej Wigilii

Mikołaje, aniołki, gwiazdki i choinki to podstawa wigilijnego klimatu. To jedyny taki moment w roku, gdzie przepych i kicz mają swoją wartość. Zanim zaczniemy ozdabiać stół zastanówmy się nad jego bazą, którą stanowi zastawa, obrus i serwetki.

Od koloru i faktury obrusów i serwetek zależeć będzie wygląd pozostałych elementów, dlatego wybór powinien być przemyślany i na tyle uniwersalny, aby pasował do różnych talerzy i dodatków. W kolekcji Agata Home znajduje się kilka świątecznych propozycji tekstyliów – warto postawić na elegancję w nietypowym wydaniu, na przykład złoty obrus z kolekcji Wenecja, zdobiony pięknymi ornamentami – radzi ekspert Agata Meble Natalia Nowak.

fot. Agata Meble

Choinka na stół w wersji mini

Obowiązkowa choinka i chętnie wykorzystywane szyszki przemienią się w niebanalną dekorację stołu, jeśli połączymy je w jedno – niech tym razem duża, ładna szyszka udaje choinkę. Takie mini-drzewko można postawić w małym, drewnianym wiaderku lub doniczce i udekorować na czubku złotą gwiazdką. Taką dekorację możemy umieścić w centrum stołu lub przy każdym talerzu. Jeśli przywiesimy na niej karteczki z imionami, będzie stanowić miłą, zindywidualizowaną dekorację. Podstawą pod nasze naturalne choinki mogą być czerwone, bambusowe maty. Pamiętajmy również, że papierowe serwetki nie muszą „grzecznie” leżeć przy talerzu – zróbmy z nich oryginalne gwiazdki czy zwińmy w harmonijki.

fot. Agata Meble

Przypraw swoją kolację

Dekoracje na świątecznym stole są jak przyprawy w wigilijnych daniach – nie może ich zabraknąć, bo decydują o smaku i wymowie całości. Ozdób do wyboru jest bez liku. Żeby uniknąć powtarzalności, postawmy na odrobinę szaleństwa – niech eleganckie, duże kieliszki do czerwonego wina posłużą jako pojemniki, które uzupełnimy złotymi koralikami, małymi bombkami i niedużymi gałązkami z żywego świerku. Gałązki nawiążą tematycznie do żywej choinki, a ich zapach zabierze nas na chwilę do zimowego lasu.

fot. Agata Meble

Do złotego lub srebrnego wazonu ceramicznego zamiast typowej gwiazdy betlejemskiej, możemy wrzucić na przykład lampki choinkowe, które będą „wylewać się” z wazonu po jego bokach i w ten sposób rzucać na stół subtelne, nastrojowe światło. Niespodzianką dla gości może okazać się również użycie patery z drewnianą podstawką – ułóżmy ją na stole, uzupełniając orzechami włoskimi, suszonymi plastrami pomarańczy i cytryny, rodzynkami oraz czekoladkami w kształcie gwiazdek. Sprawimy tym samym, by za pomocą świątecznych dekoracji wigilijny stół nie tylko wyglądał estetycznie i tematycznie nawiązywał do okazji, ale także zaskakiwał swoją oryginalnością – dopowiada Natalia Nowak z Agata Meble.

fot. Agata Meble

Leave a Reply