Świąteczny element, który stanowi wizytówkę niepowtarzalnej wieczerzy wigilijnej to z całą pewnością stół. Wokół niego gromadzimy się całą rodziną i na nim umieszczamy wszystkie tradycyjne potrawy i opłatek. Co zrobić, aby stół bożonarodzeniowy nabrał wyjątkowego, odświętnego charakteru, a przy tym wyglądał oryginalnie i pomysłowo?
Zaserwuj gościom klasykę
Udane święta to wspólny czas przy stole, na którym królują liczne potrawy i oczywiście zastawa. Warto zdecydować się na klasyczny zestaw, który posłuży nam także przy innych okazjach. Wówczas niezależnie od tego, czy wybierzemy obrus złoto-czekoladowy, srebrny czy też w czerwoną kratę, śnieżnobiała zastawa spełni swoje zadanie w każdej sytuacji. Zimne napoje możemy natomiast podać w kolorowych, na przykład czerwonych szklankach, które dodatkowo ożywią wigilijny stół.
Stwórz podstawę udanej Wigilii
Mikołaje, aniołki, gwiazdki i choinki to podstawa wigilijnego klimatu. To jedyny taki moment w roku, gdzie przepych i kicz mają swoją wartość. Zanim zaczniemy ozdabiać stół zastanówmy się nad jego bazą, którą stanowi zastawa, obrus i serwetki.
– Od koloru i faktury obrusów i serwetek zależeć będzie wygląd pozostałych elementów, dlatego wybór powinien być przemyślany i na tyle uniwersalny, aby pasował do różnych talerzy i dodatków. W kolekcji Agata Home znajduje się kilka świątecznych propozycji tekstyliów – warto postawić na elegancję w nietypowym wydaniu, na przykład złoty obrus z kolekcji Wenecja, zdobiony pięknymi ornamentami – radzi ekspert Agata Meble Natalia Nowak.
Choinka na stół w wersji mini
Obowiązkowa choinka i chętnie wykorzystywane szyszki przemienią się w niebanalną dekorację stołu, jeśli połączymy je w jedno – niech tym razem duża, ładna szyszka udaje choinkę. Takie mini-drzewko można postawić w małym, drewnianym wiaderku lub doniczce i udekorować na czubku złotą gwiazdką. Taką dekorację możemy umieścić w centrum stołu lub przy każdym talerzu. Jeśli przywiesimy na niej karteczki z imionami, będzie stanowić miłą, zindywidualizowaną dekorację. Podstawą pod nasze naturalne choinki mogą być czerwone, bambusowe maty. Pamiętajmy również, że papierowe serwetki nie muszą „grzecznie” leżeć przy talerzu – zróbmy z nich oryginalne gwiazdki czy zwińmy w harmonijki.
Przypraw swoją kolację
Dekoracje na świątecznym stole są jak przyprawy w wigilijnych daniach – nie może ich zabraknąć, bo decydują o smaku i wymowie całości. Ozdób do wyboru jest bez liku. Żeby uniknąć powtarzalności, postawmy na odrobinę szaleństwa – niech eleganckie, duże kieliszki do czerwonego wina posłużą jako pojemniki, które uzupełnimy złotymi koralikami, małymi bombkami i niedużymi gałązkami z żywego świerku. Gałązki nawiążą tematycznie do żywej choinki, a ich zapach zabierze nas na chwilę do zimowego lasu.
– Do złotego lub srebrnego wazonu ceramicznego zamiast typowej gwiazdy betlejemskiej, możemy wrzucić na przykład lampki choinkowe, które będą „wylewać się” z wazonu po jego bokach i w ten sposób rzucać na stół subtelne, nastrojowe światło. Niespodzianką dla gości może okazać się również użycie patery z drewnianą podstawką – ułóżmy ją na stole, uzupełniając orzechami włoskimi, suszonymi plastrami pomarańczy i cytryny, rodzynkami oraz czekoladkami w kształcie gwiazdek. Sprawimy tym samym, by za pomocą świątecznych dekoracji wigilijny stół nie tylko wyglądał estetycznie i tematycznie nawiązywał do okazji, ale także zaskakiwał swoją oryginalnością – dopowiada Natalia Nowak z Agata Meble.